Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe 19. desember 2024 - 17:59
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Mer nordisk samarbeid etter pandemien Initiativtakerne til «Mobilising the Nordics» har planer for bedre samarbeid i kunnskapssektoren etter korona.
Noen rike land kan vaksinere egen befolkning flere ganger. Andre må vente. Hvordan kunne det skje? Hvordan kunne noen rike land støvsuge markedet og sikre seg doser nok til å vaksinere egen befolkning flere ganger, mens andre må vente?
Held søkarar til toppjobbar hemmelege: — Sørgeleg lite respekt for lova Forskingsrådet gjer det, universiteta gjer det, direktorata gjer det: skjuler namn på søkarar til jobbar med ansvar for milliardar av skattekroner.
Forskningsrådets historiske skylapper Uavhengig av hvordan man ser på forskjellen mellom grunnforskning og anvendt forskning gjenstår spørsmålet om harmoni eller motsetning mellom finansiering og akademisk frihet, skriver Nils Roll-Hansen.
Carl I. Hagen mener John-Arne Røttingen bør granskes for forskningsjuks Frp-nestor Carl I. Hagen mener Forskningsrådets John-Arne Røttingen har gitt uriktige svar om virkningen av koronamedisin i WHO-studie.
Redd fusjonsplaner er bortkastede krefter — Jeg er redd fusjonsplaner kan bli bortkastet arbeid som heller kunne vært benyttet til forskning, sier Cicero-sjef Kristin Halvorsen.
Et skarpt skille mellom «teoretisk» og «praktisk» forskning er ikke frukbart Forholdet mellom langsiktig, grunnleggende forskning og mer anvendelsesorientert forskning er komplekst og langt fra rettlinjet, skriver innleggsforfatteren.
Enøyd om akademisk frihet Har John-Arne Røttingen blitt revet med av den nytteorienterte og relativt kortsiktige forskningsideologien som mer og mer har dominert Forskningsrådet de seneste årtiene, spør Nils Roll-Hansen.
Fallgruver for norsk koronaforskning: For mange forskere holder på alene En hustavle med velkjente grep kan vise vei, skriver blant andre Camilla Stoltenberg, John-Arne Røttingen og Trygve Ottersen.
Her er EUs nye rammeprogram To direktører, ett rammeprogram. Dette mener de er nytt i Horisont Europa.
Utfordrer forskningsfinansieringen den akademiske friheten? Hvis vi med akademisk frihet mener at det ikke under noen omstendigheter kan legges føringer på forskernes virksomhet, vil ganske mye av forskningsfinansieringen utfordre akademisk frihet, skriver forfatteren
Én ting er å holde barn tilbake fra skolen fordi det er best – en annen ting er å gjøre det for å få mer kunnskap Vi som samfunn har bestemt at deltakere i medisinsk og helsefaglig forskning skal få et særlig sterkt vern, ved at forskning på dette området reguleres strengt, skriver Jakob Elster.
Det er nødvendig å ha anledning til å lempe på samtykkekravet Det er nødvendig å ha anledning til å lempe på samtykkekravet for å få mer og bedre kunnskap om konsekvenser av inngripende smitteverntiltak, skriver kronikkforfatterne.
Kan det være etisk forsvarlig å utsette skoleåpning? Gevinstene av et forskningsprosjekt rundt gjenåpningen av skolene, kunne kanskje ha veid tyngre enn ulempene, men det er ikke alene tilstrekkelig for å tilfredsstille kravene til medisinsk forskningsetikk, skriver Jakob Elster.
Regjeringen satser stort på forskning i Europa. Prislapp: 23 milliarder Norsk deltakelse vil koste i snitt over tre milliarder kroner i året, ifølge et ferskt anslag fra regjeringen.
Tilbakemeldingene bør ikke være overraskende På flere punkter må vi dessverre konstatere at budsjettforslaget ikke lever opp til de forutsetningene som må ligge til grunn for nødvendig omstilling av Norge, skriver John-Arne Røttingen.
Norske penger til EU gir gevinst på hjemmebane Norsk deltagelse i verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, Horisont Europa, er en investering med lav risiko og store gevinster for Norge.
Vi er i ferd med å nå målet om åpen tilgang Svært mye har skjedd etter to år med Plan S. Her er en gjennomgang.
Han var en av arkitektene bak Plan S, nå forsvinner han like før bygget reises ERC trakk seg ut. Professorer ber Norge om å revurdere sin deltakelse. Kravet preller av på John-Arne Røttingen. Plan S-byggverket skal reises til nyttår.
Kvinnelige favoritter til ny toppleder i Forskningsrådet Både Camilla Stoltenberg og tidligere rektor ved NMBU, Mari Sundli Tveit, nevnes som mulige kandidater som ny toppsjef i Forskningsrådet.
Det er fremdeles ikke redegjort for konsekvensene av Plan S Plan S er enkel, men konsekvensvurderingene, og den helhetlige avveiningen av positive og negative utfall, er kompliserte og derfor vanskelig å få oversikt over, skriver Skardhammar og Knutsen i dette innlegget
Hardt slag for forsking i EU - kuttar 14 milliardar euro «Tapte sjansar, grunn til bekymring, dramatisk». For første gong kuttar EU i løyvingane til forsking og innovasjon.
Forskarar som får støtte kan ikkje lenger gi bort opphavsrett Frå 2021 får norske forskarar ikkje lenger pengar frå Forskingsrådet dersom dei gir bort opphavsretten til tidsskrift og forlag.
Veldig ambisiøst mål fra statsråden, mener Røttingen — Veldig ambisiøst, sier John-Arne Røttingen om statsråd Asheims forventning om mer penger hjem enn vi kommer til å betale inn til EU.
Legger press på forlagene: Krever innsyn i kostnader Gi oss innsyn, eller vi dropper deg. Det er kortversjonen av beskjeden aktørene bak Plan S gir utgivere av tidsskrifter. Ikke alle skal få se tallene bak prisene.
Røttingen vil ikke tilbake til den gamle modellen Adm. dir John-Arne Røttingen mener at forslaget om å splitte opp Forskningsrådet er å gå 30 år tilbake i tid. EU og Storbritannia går også motsatt vei, meiner han.
Bruker timevis på å tilpasse CV og søknad: — Kaster bort skattebetalernes penger Det er lite som tilsier at dette skal ta flere timer, svarer Forskningsrådet.
Koronakrisen har gitt tillitshopp: Aldri før har tilliten vært høyere til forskning Nærmere ni av ti nordmenn sier de har meget eller ganske stor tillit til forskning. Også internasjonalt øker tilliten, viser studier.
78 fagmiljø kniva om koronakroner: Hennar prosjekt er blant dei 30 som vann fram Sjå oversikta over alle forskingsmiljøa som no skal forske på koronaviruset.
Finansiering og styring Den viktigste innsatafaktoren er kompetanse, skriver professorene Graver, Lohndal og Sejersted i sitt tilsvar til John-Arne Røttingen.
Ledelse er nødvendig – særlig i krisetider Forskningen i krisetider må koordineres bedre for å utnytte ressursene bedre i en situasjon der samfunnet står overfor en akutt trussel, skriver John-Arne Røttingen i sitt svar til professorene Graver, Sejersted og Lohndal.
Kriser og behov for vitenråd Professorene Graver, Lohndal og Sejersted er kritiske til Forskningsrådet og John-Arne Røttingens utsagn om «krisestab» og styring av forskningen som et stort konsern.
Forlagsgigant forplikter seg til overgang for åpen publisering Nature er et av flere tidsskrifter som skal starte en overgang til «open access».
Vil ha krisestab for forskning John-Arne Røttingen tror forskning må finansieres og styres mer målrettet.
Røttingen i kamp mot korona — No er vi i ein situasjon kor vi alle risikerer å få ein smittsom sjukdom, men vi kan ikkje agere med ein ambisjon om at den risikoen skal vere lik null, seier John-Arne Røttingen frå frontlinja.
Over 350 sitter i «prosjektlederkarantene» Forskningsrådet håper på færre søknader med nytt grep. Det faller ikke i god jord hos flere.
Over 100 fagmiljøer har meldt sin interesse I en hasteutlysning har Forskningsrådet satt av inntil 30 millioner kroner til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere koronutbruddet. Interessen har så langt vært enorm.
Forskningsrådet endrer søknadsfrist Forskningsrådet har nå besluttet at de utsetter søknadsfristen på sine forskerprosjekt-utlysninger.
Nye grep for grensesprengende forskning Forskningsrådet lyser nå ut midler til det vi kaller Stort, tverrfaglig Forskerprosjekt, der prosjektene skal finansieres gjennom et fellesløft mellom forskningsinstitusjonene og Forskningsrådet, Skriver John-Arne Røttingen.
— For dårlig rustet til å forske i krisesituasjoner — Det er et paradoks at vi tilsynelatende vet mer om hvordan det nye koronaviruset påvirker finansmarkedene og økonomien, enn helsen, sier John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.
Konkurranse gir gode investeringer i forskning Norsk forskning trenger en nasjonal reell konkurranse, og en større del av forskningen bør finansieres gjennom konkurransearenaer, skriver John-Arne Røttingen.
Norge bør være forsiktig med britiske partnere Brexit påvirker ikke samarbeidet med britiske partnere i Horisont 2020, men søkere til Horisont Europa bør være forsiktige, slår Forskningsrådet fast.
Misforstått om strategiforslag Forskning. FNs bærekraftsmål kan ikke nås gjennom grunnforskning alene, skriver John-Arne Røttingen.
Forskningsrådet: Vi vil at den beste forskningen skal bli finansiert Private oppdrag. Forskningsrådet har ingen ambisjoner om økonomisk profitt gjennom et samarbeid med private aktører. Det skriver administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Forskingsrådet la beste søknad til side, held grunnen hemmeleg Milliardpott. Havforskingsinstituttet stiller spørsmål ved habilitet og kritiserer mangel på transparens i Forskingsrådet. Forskingsrådet avviser kritikken.
Vurdering av forskningens innhold og mangfold Publisering. Det er overraskende å lese at forskerne har så lav tillit til vurderingene som gjøres av deres egne fagfeller i komiteer og i ekspertpaneler, skriver Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.
Fremtidens hermeneutikk Forskning. Marginale bieffekter av forskningen begynner å sive inn som mål for forskningen. Middelet blir målet. John-Arne Røttingen synes helt fortapt i en fortelling om at vi må dokumentere og kommunisere om forskningens «impact», skriver postdoktor ved Universitetet i Oslo, Kristian Bjørkdahl.
Stor skepsis i høring. Forskningsrådet går for sakte innføring av Plan S. Plan S-høring. De færreste er fornøyde med implementeringen av Plan S, særlig med tempoet, viser høringsrunde. Forskningsrådet velger dermed det mest langsomme alternativet for innføringen.
Røttingen om styrebehandling:— At styret valgte å ikke ta stilling er relativt sjeldent Instituttsektoren. Forskningsrådets forrige styre ville ikke ta stilling til rapporten Forskningsrådet hadde laget. Med det sviktet styret, mente NIFU-direktør Sveinung Skule. Direktøren i Forskningsrådet synes ikke karakteristikken er passende, men sier at styrets vedtak ikke er «den vanligste praksis».
Nytt styre i Forskningsrådet vil fortsatt holde dørene stengt Åpenhet. Uten et eget punkt på sakslista og uten avstemning ble det nye hovedstyret i Forskningsrådet i går enige om at styremøtene fortsatt skal holdes lukket.
Her er planen for å innføre Plan S: Godkjenner «kompromissforslag» Åpen publisering. Sent mandag kveld la John-Arne Røttingens internasjonale arbeidsgruppe fram veilederen for hvordan Plan S skal innføres. De skisserer tre ulike publiseringsmåter som vil gjelde også etter innføringen 1. januar 2020.
Røttingen mener Plan S er «Davids kamp mot Goliat» Åpen publisering. Om få dager vet vi mer om hvordan Plan S skal innføres, men noen mener den allerede har en ønsket effekt. Åpen publisering var et naturlig tema på den aller første UHR-konferansen.
Gundersen: Fra Plan S til Plan B? Plan S. Kristian Gundersen serverer en Plan B som alternativ til Plan S for Iselin Nybø og John-Arne Røttingen.
Forskningsrådet snur: Arrangerer høringsrunde om Plan S Plan S. Det skal likevel arrangeres høringsrunder om Plan S, også i Norge, forteller administrerende direktør for Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.
Ny rapport: Forskere krever utredning om konsekvensene av Plan S Publisering. Forskere fra PRIO og Universitetet i Oslo krever en konsekvensutredning av Plan S for åpen publisering. Iselin Nybø har ennå ikke tatt stilling til verken høring eller konsekvensutredning.
Røttingen vil åpne enda mer Åpen forskning. Fri og åpen tilgang til artikler og jobbing for åpne fagfeller er ikke nok. Administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, ønsker enda større åpenhet rundt all forskning. Nå ønsker han innspill til hvor og hvordan man kan og skal åpne opp.
Røttingen: Vi må jobbe sammen i overgangen til åpen publisering Open Access. Det er et godt utgangspunkt for dialog at de fleste er prinsipielt tilhenger av åpen publisering, skriver Forskningsrådets John-Arne Røttingen.
Nødvendig endring for å få åpen tilgang til forskning Open Access. Det felles europeiske initiativet for åpen publisering av forskningsresultater er knyttet til vesentlige utfordringer ved dagens system for forskningspublisering. Den europeiske planen handler om å få til en nødvendig endring internasjonalt.
Formidlingspris til klimaforsker Pris. Forskningsrådets formidlingspris for 2018 er tildelt Bjørn H. Samset ved CICERO senter for klimaforskning.
Nybø og Røttingen: Vi vil ha fortgang i overgangen til åpen publisering Open access. Vi håper at vi kan få full tilslutning om at åpen publisering er den riktige veien å gå, skriver forskningsminister Iselin Nybø og Forskningsrådets John-Arne Røttingen.
Forskningsrådet satser på ikt Ikt. Forskningsrådet presiserer at de mener både grunnforskning og anvendt forskning innenfor ikt er viktig. Nå vil de invitere til møte for å diskutere satsingen på ikt.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut